Vikter på frukter & bär
Alla viktuppgifter av bär, frukt och grönsaker avser vikten före rensning.
Sort | Mängd | Ca vikt i gram |
Apelsin | 1 medelstor | 150 |
Bjönbär | 1 liter | 500 |
Blåbär | 1 liter | 700 |
Citron | 1 medelstor | 125 |
Fläder | 1 liter | 500 |
Grapefrukt | 1 medelstor | 300 |
Hallon | 1 liter | 500 |
Hjortron | 1 liter | 500 |
Jordgubbar | 1 liter | 500 |
Krusbär | 1 liter | 600 |
Kvitten | 1 medelstor | 135 |
Körsbär | 1 liter | 600 |
Lingon | 1 liter | 600 |
Nypon | 1 liter | 500 |
Plommon | 1 liter | 750 |
Pomerans | 1 medelstor | 80 |
Päron | 1 medelstor | 125 |
Rönnbär | 1 liter | 500 |
Slånbär | 1 liter | 600 |
Vinbär | 1 liter | 600 |
Äpple | 1 medelstort | 140 |
Asia-gurka | 1 medelstor | 2000 |
Gurka ca 8 cm till ättiksinläggning | 1 st | 50 |
Gurka 10-12 cm till saltgurkor | 1 st | 75 |
Grön slanggurka | 1 st | 400 |
Paprika | 1 st | 120 |
Pumpa | 1 st | 2000 |
Tomater | 1 st | 70 |
Mått och vikt Måtten är angivna enligt måttsatsen. Strukna mått avses alltid där ej annat är angivet.
1 krm (kryddmått) | 1 ml |
1 tsk (tesked) | 5 ml |
1 msk (matsked) | 15 ml |
Salt 1 dl | 110 g |
Socker 1 dl | 85 g |
Socker 1,2 dl | 100 g |
Askorb.syra 1 krm | 1 g |
Citronsyra 1 krm | 1 g |
Vinsyra 1 krm | 1 g |
1/2 dl (deciliter) | 50 ml |
1 dl (deciliter) | 100 ml |
10 dl (deciliter) | 1 liter |
Salt 1 liter | 1,1 kg |
Socker 1 liter | 850 g |
Socker 1,2 liter | 1 kg |
Askorbinsyra 1 msk | 15 g |
Citronsyra 1 msk | 15 g |
Vinsyra 1 msk | 15 g |
CUP, MATSKED och tesked till MILLILITER (cup till ml)
1 cup = 16 matskedar = 48 teskedar = 240 ml
3/4 cup = 12 matskedar = 36 teskedar = 180 ml
2/3 cup = 11 matskedar = 32 teskedar = 160 ml
1/2 cup = 8 msk = 24 teskedar = 120 ml
1/3 cup = 5 msk = 16 teskedar = 80 ml
1/4 cup = 4 msk = 12 teskedar = 60 ml
1 matsked = 15 ml
1 tsk = 5 ml
CUP till fluid ounces (kopp till fl. Oz)
1 cup = 8 fl oz
3/4 cup = 6 dl
2/3 cup = 5 fl oz
1/2 cup = 4 fl oz
1/3 cup = 3 dl
1/4 cup = 2 fl oz
1 msk = 0,5 fl oz
1 fl oz = 2 matskedar = 6 teskedar
Uns till gram
1 oz = 28 gram
2 oz = 56 gram
3,5 oz = 100 gram
4 oz = 112 gram
5 oz = 140 gram
6 oz = 168 gram
8 oz = 225 gram
9 oz = 250 gram
10 oz = 280 gram
12 oz = 340 gram
16 oz = 450 gram
18 oz = 500 gram
20 oz = 560 gram
24 oz = 675 gram
27 oz = 750 gram
36 oz = 1 kg
54 oz = 1,5 kg
72 oz = 2 kg
POUNDS till gram
1/4 pound = 112 gram
1/2 pound = 225 gram
3/4 pound = 340 gram
pound 1 = 450 gram
1,25 pound = 560 gram
1,5 pound = 675 gram
pound 2 = 900 gram
2,25 pound = 1 kg
pound 3 = 1,35 kg
4,5 pound = 2 kg
FAHRENHEIT till CELSIUS (F till C)
500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C
MJÖL
1 cupp mjöl = 140 gram
3/4 cup vetemjöl = 105 gram
2/3 cup mjöl = 95 gram
1/2 cup vetemjöl = 70 gram
1/3 cup mjöl = 50 gram
1/4 cup vetemjöl = 35 gram
1 msk mjöl = 10 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått"-metoden.
SMÖR (CUP till stavar till uns till gram)
1 Cup smör = 2 stavar = 8 gram = 230 gram
STRÖSOCKER
1 cup socker = 200 gram
3/4 cup socker = 150 gram
2/3 cup socker = 135 gram
1/2 cup socker = 100 gram
1/3 cup socker = 70 gram
1/4 cup socker = 50 gram
1 msk socker = 15 gram
BRUNT SOCKER
1 cup socker = 220 gram
3/4 cup socker = 165 gram
2/3 cup socker = 145 gram
1/2 cup socker = 110 gram
1/3 cup socker = 75 gram
1/4 cup socker = 55 gram
1 msk socker = 15 gram
KAKAO
1 cup kakao = 105 gram
3/4 cup kakao = 80 gram
2/3 cup kakao = 70 gram
1/2 cup kakao = 55 gram
1/3 cup kakao = 35 gram
1/4 cup kakao = 25 gram
1 msk kakao = 7 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått" metoden.
MAJSSTÄRKELSE
1 cup majsstärkelse = 125 gram
3/4 cup majsstärkelse = 95 gram
2/3 cup majsstärkelse = 85 gram
1/2 cup majsstärkelse = 65 gram
1/3 cup majsstärkelse = 40 gram
1/4 cup majsstärkelse = 30 gram
1 msk majsstärkelse = 8 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått" metoden.
FLORSOCKER
1 cup strösocker = 160 gram
3/4 cup strösocker = 120 gram
2/3 cup strösocker = 105 gram
1/2 cup strösocker = 80 gram
1/3 cup strösocker = 55 gram
1/4 cup strösocker = 40 gram
1 msk strösocker = 10 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått".
BAKPULVER
2 +1 / 2 tsk bakpulver = 10 gram
2 tsk bakpulver = 8 gram
1 +3 / 4 tsk bakpulver = 7 gram
1 +1 / 2 tsk bakpulver = 6 gram
1 +1 / 4 tsk bakpulver = 5 gram
1 tsk bakpulver = 4 gram
3/4 tsk bakpulver = 3 gram
Halv tesked bakpulver = 2 gram
1/4 tsk bakpulver = 1 gram
Bakpulver och bordssalt
2 tsk bakpulver (eller salt) = 14 gram
1 +3 / 4 tsk bakpulver (eller salt) = 12 gram
1 +1 / 2 tsk bakpulver (eller salt) = 10 gram
1 +1 / 4 tsk bakpulver (eller salt) = 9 gram
1 tsk bakpulver (eller salt) = 8 gram
3/4 tsk bakpulver (eller salt) = 5-6 gram
1/2 tsk bakpulver (eller salt) = 4 gram
1/4 tsk bakpulver (eller salt) = 2 gram
YOGHURT
1 cup yoghurt = 235 gram
3/4 cup yoghurt = 175 gram
2/3 cup yoghurt = 155 gram
1/2 cup yoghurt = 120 gram
1/3 cup yoghurt = 80 gram
1/4 cup yoghurt = 60 gram
1 matsked yoghurt = 15 gram
MJÖLK
1 cup mjölk = 245 gram
3/4 cup mjölk = 185 gram
2/3 cup mjölk = 165 gram
1/2 cup mjölk = 120 gram
1/3 cup mjölk = 80 gram
1/4 cup mjölk = 60 gram
1 msk mjölk = 15 gram
VISPGRÄDDE
1 cup grädde = 235 gram
3/4 cup vispgrädde = 175 gram
2/3 cup vispgrädde = 155 gram
1/2 cup vispgrädde = 115 gram
1/3 cup vispgrädde = 80 gram
1/4 cup vispgrädde = 60 gram
1 msk grädde = 15 gram
Mandel / HASSELNÖT / PISTASCH - SKIVAD
1 cup mandel (skivade) = 100 gram
3/4 cup mandel (skivade) = 75 gram
2/3 cup mandel (skivade) = 65 gram
1/2 cup mandel (skivade) = 50 gram
1/3 cup mandel (skivade) = 35 gram
1/4 cup mandel (skivade) = 25 gram
1 msk mandel (skivade) = 6 gram
Mandel / HASSELNÖT / PISTASCH - mjöl
1 cup mandel (mjöl / mjöl) = 150 gram
3/4 cup mandel (mjöl / mjöl) = 115 gram
2/3 cup mandel (måltid / mjöl) = 100 gram
1/2 cup mandel (mjöl / mjöl) = 75 gram
1/3 cup mandel (mjöl / mjöl) = 50 gram
1/4 cup mandel (mjöl / mjöl) = 40 gram
1 msk mandel (mjöl / mjöl) = 10 gram
ÄGG
1 ägg (utan skal) = 50-55gram
1 äggula = ca 20 gram
1 äggvita = ca 30 gram
Jäst substitution (färsk till AKTIV TORR till Instant)
100 gram färsk jäst = 40-50 gram aktiv torrjäst = 33 gram omedelbar jäst
Mått, vikt och enheter
Köksskola: Hur mycket väger socker? Hur många matskedar är en deciliter? Här är måttenheterna för vikt och volym och hur sambandet mellan dem ser ut.
För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?
Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.
Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.
Mått
Vikt | Förkortning | Samband |
---|---|---|
Kilogram (kilo) | kg | 1 kg = 10 hg = 1000 g |
Hektogram (hekto) | hg | 1 hg = 100 g = 0,1 kg |
Gram | g | 1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg |
Volym | Förkortning | Samband |
---|---|---|
Liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
Deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk |
Centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
Milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
Matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
Tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
Kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
Kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
Tekopp | tkp | 1 tekopp = 2,5 dl |
Glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Måttomvandling
Bakprodukter | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
---|---|---|---|
Bakpulver, bikarbonat | - | 15 g | 5 g |
Fiberhavregryn | ca 40 g | - | - |
Havregryn | ca 40 g | 5 g | - |
Hasselnötskärnor | 65 g | 10 g | - |
Kakaopulver | 40 g | 6 g | 2 g |
Kokos (riven) | 35 g | 5 g | - |
Linfrö (hela) | 65 g | 10 g | - |
Mandelspån | ca 30 g | - | - |
Russin (kärnfria) | ca 60 g | ca 10 g | - |
Mandel (söt och bitter) | 65 g | 10 g | - |
Salt | 125 g | 19 g | 6 g |
Sojaprotein (pulver) | 35 g | 5 g | - |
Ströbröd | ca 50 g | 7 g | - |
Valnötskärnor | 40 g | - | - |
Matfett | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
---|---|---|---|
Ister = rent matfett (smält) | 85 g | 12 g | - |
Margarin och smör (fast) | 95 g | 15 g | 5 g |
Margarin och smör (smält) | 90 g | 13 g | 4 g |
Olja (oliv, raps etc.) | 90 g | 13 g | 4 g |
Mjölkprodukter | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
---|---|---|---|
Keso | 100 g | - | - |
Mjölkpulver | 50 g | 7 g | 2 g |
Ost (riven) | ca 40 g | ca 5 g | - |
Mjöl | 1 dl | 1 msk | 1 tsk | 1 liter |
---|---|---|---|---|
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Bovetemjöl | 60 g | 9 g | - | ca 600 g |
Grahamsmjöl | 60 g | 9 g | - | ca 600 g |
Kornmjöl | ca 8 g | - | ca 500 g | |
Kruskakli | 20 g | 3 g | - | - |
Maizena | 55 g | 8 g | 3 g | - |
Potatismjöl | 80 g | 12 g | 4 g | - |
Rågmjöl, fint | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Rågsikt | ca 55 g | ca 8 g | - | ca 550 g |
Vetekli | 35 g | 5 g | - | - |
Vetemjöl | 60 g | 9 g | 3 g | ca 600 g |
Socker | 1 dl | 1 msk | 1 tsk |
---|---|---|---|
Farinsocker | 70 g | 10 g | - |
Florsocker | 60 g | 9 g | - |
Honung | 120 g | 18 g | - |
Pärlsocker | 60 g | 9 g | - |
Sirap | 140 g | 20 g | - |
Strösocker | 85 g | 12 g | - |
Vaniljsocker | - | 8 g | 3 g |
Gamla svenska mått | Samband |
---|---|
Kanna | 1 kanna = 2,617 l |
Tunna | 1 tunna = 155 l |
Skålpund | 1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort |
Lod | 1 lod = 340 g |
Ort | 1 ort = 4,25 g |
Korn | 1 korn = 0,0425 g |
Dussin | 1 dussin = 12 st |
Gross | 1 gross = 144 st |
Tjog | 1 tjog = 20 st |
Kast | 1 kast = 4 st |
Val | 1 val = 20 kast = 80 st |
Skock | 1 skock = 60 st |
Utländska mått | Benämning | Samband |
---|---|---|
Vikt (GB + USA) | pound (lb) | 1 lb = 16 oz = 454 g |
Vikt | ounce (oz) | 1 oz = 28,35 g |
Vikt | Pfund | 1 Pfund = 500 g |
Längdmått (GB + USA) | inch (in) = tum | 1 in = 1 tum = 2,54 cm |
Volym (USA) | fluid ounce | 1 fluid ounce = 2 msk |
Volym (USA) | liquid pint | 1 liquid pint = 4,7 dl |
Volym (USA) | dry pint | 1 dry pint = 5,5 dl |
Volym (USA) | cup | 1 (american) cup = 2,4 dl |
Volym (GB) | pint | 1 (english) pint = 5,7 dl |
Volym (GB) | cup | 1 (english) cup = 2,8 dl |
Ugnstemperaturer
I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.
Celsius till Fahrenheit
För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.
Fahrenheit till Celsius
För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.
Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:
Celsius | Fahrenheit |
---|---|
125 grader | 257 grader |
150 grader | 302 grader |
175 grader | 347 grader |
200 grader | 392 grader |
225 grader | 437 grader |
250 grader | 482 grader |
Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.
Odefinierade ugnstemperaturer | Temperatur |
---|---|
Mycket svag ugnsvärme | 125 grader C |
Svag ugnsvärme | 175 grader C |
Medelgod ugnsvärme | 225 grader C |
Mycket god ugnsvärme | 275 grader C |
Het ugnsvärme | 300 grader C |
Tillagning i varmluftsugn: Lagar du i varmluftsugn sänker du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanlig ugn.
Tillagning i gasugn: Lagar du i gasugn höjer du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanligt ugn.
Observera att få decilitermått/graderade litermått är korrekta. Vissa har en felmarginal på 0,5 dl på litermarkeringen. En hushållsvåg är det enda som gäller.
Hej! En sån här sida är ju toppen, tänkte jag kunde sparat den som favorit, men är du säker på att allt stämmer? Nästan längst upp står det att 1dl socker väger 85g men sen lite längre ner står det att 1dl socker väger 200g.. o 1dl mandelmjöl tex väger ju inte 150g då skulle en påse på 500g enbart bli 3dl o det blir bra mkt mer än så :)
SvaraRaderaHej
RaderaOj! ja nu ser jag. det har blivit helt upp åt väggarna.
Men har nu ändrat så nu stämmer allt :)
Ja jag saknade en samlad converter så fick helt enkelt bli så att jag samlar allt här :)
Liv
Tänkte bara tillägga att det är på gång med att få in dl mått också och inte bara från cup till gram.
SvaraRaderaJättebra med en vikt till volym lista. Bokmärkt och kommer användas ofta.
SvaraRaderaHelt perfekt.. letat efter en sådan här sida :)
SvaraRaderaFantastiskt! 11 år senare så hittade jag hit. Sparar definitivt den här sidan :)
SvaraRadera