Meny

Här kommer jag samla mått och vikter för olika ingredienser för bakning mm

Vikter på frukter & bär

Alla viktuppgifter av bär, frukt och grönsaker avser vikten före rensning.
SortMängdCa vikt i gram
Apelsin1 medelstor150
Bjönbär1 liter500
Blåbär1 liter700
Citron1 medelstor125
Fläder1 liter500
Grapefrukt1 medelstor300
Hallon1 liter500
Hjortron1 liter500
Jordgubbar1 liter500
Krusbär1 liter600
Kvitten1 medelstor135
Körsbär1 liter600
Lingon1 liter600
Nypon1 liter500
Plommon1 liter750
Pomerans1 medelstor80
Päron1 medelstor125
Rönnbär1 liter500
Slånbär1 liter600
Vinbär1 liter600
Äpple1 medelstort140
Asia-gurka1 medelstor2000
Gurka ca 8 cm
till ättiksinläggning
1 st50
Gurka 10-12 cm
till saltgurkor
1 st75
Grön slanggurka1 st400
Paprika1 st120
Pumpa1 st2000
Tomater1 st70






Mått och vikt Måtten är angivna enligt måttsatsen. Strukna mått avses alltid där ej annat är angivet. 



1 krm (kryddmått)1 ml
1 tsk (tesked)5 ml
1 msk (matsked)15 ml
Salt 1 dl110 g
Socker 1 dl85 g
Socker 1,2 dl100 g
Askorb.syra 1 krm1 g
Citronsyra 1 krm1 g
Vinsyra 1 krm1 g
1/2 dl (deciliter)50 ml
1 dl (deciliter)100 ml
10 dl (deciliter)1 liter
Salt 1 liter1,1 kg
Socker 1 liter850 g
Socker 1,2 liter1 kg
Askorbinsyra 1 msk15 g
Citronsyra 1 msk15 g
Vinsyra 1 msk15 g



CUP, MATSKED och tesked till MILLILITER (cup till ml)

1 cup = 16 matskedar = 48 teskedar = 240 ml
3/4 cup = 12 matskedar = 36 teskedar = 180 ml
2/3 cup = 11 matskedar = 32 teskedar = 160 ml
1/2 cup = 8 msk = 24 teskedar = 120 ml
1/3 cup = 5 msk = 16 teskedar = 80 ml
1/4 cup = 4 msk = 12 teskedar = 60 ml
1 matsked = 15 ml
1 tsk = 5 ml

CUP till fluid ounces (kopp till fl. Oz)

1 cup = 8 fl oz
3/4 cup = 6 dl
2/3 cup = 5 fl oz
1/2 cup = 4 fl oz
1/3 cup = 3 dl
1/4 cup = 2 fl oz
1 msk = 0,5 fl oz
1 fl oz = 2 matskedar = 6 teskedar

Uns till gram

1 oz = 28 gram
2 oz = 56 gram
3,5 oz = 100 gram
4 oz = 112 gram
5 oz = 140 gram
6 oz = 168 gram
8 oz = 225 gram
9 oz = 250 gram
10 oz = 280 gram
12 oz = 340 gram
16 oz = 450 gram
18 oz = 500 gram
20 oz = 560 gram
24 oz = 675 gram
27 oz = 750 gram
36 oz = 1 kg
54 oz = 1,5 kg
72 oz = 2 kg

POUNDS till gram

1/4 pound = 112 gram
1/2 pound = 225 gram
3/4 pound = 340 gram
pound 1 = 450 gram
1,25 pound = 560 gram
1,5 pound = 675 gram
pound 2 = 900 gram
2,25 pound = 1 kg
pound 3 = 1,35 kg
4,5 pound = 2 kg

FAHRENHEIT till CELSIUS (F till C)

500 F = 260 C
475 F = 245 C
450 F = 235 C
425 F = 220 C
400 F = 205 C
375 F = 190 C
350 F = 180 C
325 F = 160 C
300 F = 150 C
275 F = 135 C
250 F = 120 C
225 F = 107 C

MJÖL

1 cupp mjöl = 140 gram
3/4 cup vetemjöl = 105 gram
2/3 cup mjöl = 95 gram
1/2 cup vetemjöl = 70 gram
1/3 cup mjöl = 50 gram
1/4 cup vetemjöl = 35 gram
1 msk mjöl = 10 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått"-metoden.

SMÖR (CUP till stavar till uns till gram)

1 Cup smör = 2 stavar = 8 gram = 230 gram

STRÖSOCKER

1 cup socker = 200 gram
3/4 cup socker = 150 gram
2/3 cup socker = 135 gram
1/2 cup socker = 100 gram
1/3 cup socker = 70 gram
1/4 cup socker = 50 gram
1 msk socker = 15 gram

BRUNT SOCKER

1 cup socker = 220 gram
3/4 cup socker = 165 gram
2/3 cup socker = 145 gram
1/2 cup socker = 110 gram
1/3 cup socker = 75 gram
1/4 cup socker = 55 gram
1 msk socker = 15 gram

KAKAO

1 cup kakao = 105 gram
3/4 cup kakao = 80 gram
2/3 cup kakao = 70 gram
1/2 cup kakao = 55 gram
1/3 cup kakao = 35 gram
1/4 cup kakao = 25 gram
1 msk kakao = 7 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått" metoden.

MAJSSTÄRKELSE

1 cup majsstärkelse = 125 gram
3/4 cup majsstärkelse = 95 gram
2/3 cup majsstärkelse = 85 gram
1/2 cup majsstärkelse = 65 gram
1/3 cup majsstärkelse = 40 gram
1/4 cup majsstärkelse = 30 gram
1 msk majsstärkelse = 8 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått" metoden.

FLORSOCKER

1 cup strösocker = 160 gram
3/4 cup strösocker = 120 gram
2/3 cup strösocker = 105 gram
1/2 cup strösocker = 80 gram
1/3 cup strösocker = 55 gram
1/4 cup strösocker = 40 gram
1 msk strösocker = 10 gram
* Vikterna kan ändras beroende på metod. Ovan enligt "strukna mått".

BAKPULVER

2 +1 / 2 tsk bakpulver = 10 gram
2 tsk bakpulver = 8 gram
1 +3 / 4 tsk bakpulver = 7 gram
1 +1 / 2 tsk bakpulver = 6 gram
1 +1 / 4 tsk bakpulver = 5 gram
1 tsk bakpulver = 4 gram
3/4 tsk bakpulver = 3 gram
Halv tesked bakpulver = 2 gram
1/4 tsk bakpulver = 1 gram

Bakpulver och bordssalt

2 tsk bakpulver (eller salt) = 14 gram
1 +3 / 4 tsk bakpulver (eller salt) = 12 gram
1 +1 / 2 tsk bakpulver (eller salt) = 10 gram
1 +1 / 4 tsk bakpulver (eller salt) = 9 gram
1 tsk bakpulver (eller salt) = 8 gram
3/4 tsk bakpulver (eller salt) = 5-6 gram
1/2 tsk bakpulver (eller salt) = 4 gram
1/4 tsk bakpulver (eller salt) = 2 gram

YOGHURT

1 cup yoghurt = 235 gram
3/4 cup yoghurt = 175 gram
2/3 cup yoghurt = 155 gram
1/2 cup yoghurt = 120 gram
1/3 cup yoghurt = 80 gram
1/4 cup yoghurt = 60 gram
1 matsked yoghurt = 15 gram

MJÖLK

1 cup mjölk = 245 gram
3/4 cup mjölk = 185 gram
2/3 cup mjölk = 165 gram
1/2 cup mjölk = 120 gram
1/3 cup mjölk = 80 gram
1/4 cup mjölk = 60 gram
1 msk mjölk = 15 gram

VISPGRÄDDE

1 cup grädde = 235 gram
3/4 cup vispgrädde = 175 gram
2/3 cup vispgrädde = 155 gram
1/2 cup vispgrädde = 115 gram
1/3 cup vispgrädde = 80 gram
1/4 cup vispgrädde = 60 gram
1 msk grädde = 15 gram

Mandel / HASSELNÖT / PISTASCH - SKIVAD

1 cup mandel (skivade) = 100 gram
3/4 cup mandel (skivade) = 75 gram
2/3 cup mandel (skivade) = 65 gram
1/2 cup mandel (skivade) = 50 gram
1/3 cup mandel (skivade) = 35 gram
1/4 cup mandel (skivade) = 25 gram
1 msk mandel (skivade) = 6 gram

Mandel / HASSELNÖT / PISTASCH - mjöl

1 cup mandel (mjöl / mjöl) = 150 gram
3/4 cup mandel (mjöl / mjöl) = 115 gram
2/3 cup mandel (måltid / mjöl) = 100 gram
1/2 cup mandel (mjöl / mjöl) = 75 gram
1/3 cup mandel (mjöl / mjöl) = 50 gram
1/4 cup mandel (mjöl / mjöl) = 40 gram
1 msk mandel (mjöl / mjöl) = 10 gram

ÄGG

1 ägg (utan skal) = 50-55gram
1 äggula = ca 20 gram
1 äggvita = ca 30 gram

Jäst substitution (färsk till AKTIV TORR till Instant)

100 gram färsk jäst = 40-50 gram aktiv torrjäst = 33 gram omedelbar jäst




Mått, vikt och enheter

 Köksskola: Hur mycket väger socker? Hur många matskedar är en deciliter? Här är måttenheterna för vikt och volym och hur sambandet mellan dem ser ut.
 
För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?
Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.
Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.

Mått

ViktFörkortningSamband
Kilogram (kilo)kg1 kg = 10 hg = 1000 g
Hektogram (hekto)hg1 hg = 100 g = 0,1 kg
Gramg1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg

 

VolymFörkortningSamband
Literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
Deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk
Centilitercl1 cl = 10 ml
Milliliterml1 ml = 1 krm
Matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
Teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
Kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
Kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
Tekopptkp1 tekopp = 2,5 dl
Glasglas1 glas = 2 dl


Måttomvandling

Bakprodukter1 dl1 msk1 tsk
Bakpulver, bikarbonat-15 g5 g
Fiberhavregrynca 40 g--
Havregrynca 40 g5 g-
Hasselnötskärnor65 g10 g-
Kakaopulver40 g6 g2 g
Kokos (riven)35 g5 g -
Linfrö (hela)65 g10 g-
Mandelspånca 30 g--
Russin (kärnfria)ca 60 gca 10 g-
Mandel (söt och bitter)65 g10 g-
Salt125 g19 g6 g
Sojaprotein (pulver)35 g5 g-
Ströbrödca 50 g7 g-
Valnötskärnor40 g--

 

Matfett1 dl1 msk1 tsk
Ister = rent matfett (smält)85 g12 g-
Margarin och smör (fast)95 g15 g5 g
Margarin och smör (smält)90 g13 g4 g
Olja (oliv, raps etc.)90 g13 g4 g

 

Mjölkprodukter1 dl1 msk1 tsk
Keso100 g--
Mjölkpulver50 g7 g2 g
Ost (riven)ca 40 gca 5 g-

 

Mjöl1 dl1 msk1 tsk1 liter
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag)ca 55 gca 8 g-ca 550 g
Bovetemjöl60 g9 g-ca 600 g
Grahamsmjöl60 g9 g-ca 600 g
Kornmjöl  ca 8 g-ca 500 g
Kruskakli20 g3 g--
Maizena55 g8 g3 g-
Potatismjöl80 g12 g4 g-
Rågmjöl, fintca 55 gca 8 g-ca 550 g
Rågsiktca 55 gca 8 g-ca 550 g
Vetekli35 g5 g--
Vetemjöl60 g9 g3 gca 600 g

 

Socker1 dl1 msk1 tsk
Farinsocker70 g10 g-
Florsocker60 g9 g-
Honung120 g18 g-
Pärlsocker60 g9 g-
Sirap140 g20 g-
Strösocker85 g12 g-
Vaniljsocker-8 g3 g

 

Gamla svenska måttSamband
Kanna1 kanna = 2,617 l
Tunna1 tunna = 155 l
Skålpund1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort
Lod1 lod = 340 g
Ort1 ort = 4,25 g
Korn1 korn = 0,0425 g
Dussin1 dussin = 12 st
Gross1 gross = 144 st
Tjog1 tjog = 20 st
Kast1 kast = 4 st
Val1 val = 20 kast = 80 st
Skock1 skock = 60 st

 

Utländska måttBenämningSamband
Vikt (GB + USA)pound (lb)1 lb = 16 oz = 454 g
Viktounce (oz)1 oz = 28,35 g
ViktPfund1 Pfund = 500 g 
Längdmått (GB + USA)inch (in) = tum1 in = 1 tum = 2,54 cm
Volym (USA)fluid ounce1 fluid ounce = 2 msk
Volym (USA)liquid pint1 liquid pint = 4,7 dl
Volym (USA)dry pint1 dry pint = 5,5 dl
Volym (USA)cup1 (american) cup = 2,4 dl
Volym (GB)pint1 (english) pint = 5,7 dl
Volym (GB)cup1 (english) cup = 2,8 dl

Ugnstemperaturer

I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.

Celsius till Fahrenheit

För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.

Fahrenheit till Celsius

För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.

Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:

CelsiusFahrenheit
125 grader257 grader
150 grader302 grader
175 grader347 grader
200 grader392 grader
225 grader437 grader
250 grader482 grader

 

Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.
Odefinierade ugnstemperaturerTemperatur
Mycket svag ugnsvärme125 grader C
Svag ugnsvärme175 grader C
Medelgod ugnsvärme225 grader C
Mycket god ugnsvärme275 grader C
Het ugnsvärme300 grader C
Tillagning i varmluftsugn: Lagar du i varmluftsugn sänker du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanlig ugn.
Tillagning i gasugn: Lagar du i gasugn höjer du temperaturen med 20-25 grader C mot en vanligt ugn.

Observera att få decilitermått/graderade litermått är korrekta. Vissa har en felmarginal på 0,5 dl på litermarkeringen. En hushållsvåg är det enda som gäller.


5 kommentarer:

  1. Hej! En sån här sida är ju toppen, tänkte jag kunde sparat den som favorit, men är du säker på att allt stämmer? Nästan längst upp står det att 1dl socker väger 85g men sen lite längre ner står det att 1dl socker väger 200g.. o 1dl mandelmjöl tex väger ju inte 150g då skulle en påse på 500g enbart bli 3dl o det blir bra mkt mer än så :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Oj! ja nu ser jag. det har blivit helt upp åt väggarna.
      Men har nu ändrat så nu stämmer allt :)
      Ja jag saknade en samlad converter så fick helt enkelt bli så att jag samlar allt här :)

      Liv

      Radera
  2. Tänkte bara tillägga att det är på gång med att få in dl mått också och inte bara från cup till gram.

    SvaraRadera
  3. Jättebra med en vikt till volym lista. Bokmärkt och kommer användas ofta.

    SvaraRadera
  4. Helt perfekt.. letat efter en sådan här sida :)

    SvaraRadera